4x Majster Slovenska
2x Víťaz Slovenského pohára
1x Víťaz Alpe Adria Cup
EnglishSlovenčina

InéBen Kováč: Každý z nás vie, kvôli čomu do Prahy ideme

11. februára 2024

Patrioti včera zvíťazili na Spiši v pomere 97:86 a natiahli sériu víťazstiev v Niké SBL na šesť zápasov. V domácej súťaži ich teraz čaká prestávka, už v utorok ale cestujú Patrioti do Prahy, kde ich čaká jeden z vrcholov sezóny, finálový turnaj Česko-slovenského pohára Louda Auto F8. Pred odchodom do Prahy sme vyspovedali kapitána tímu Bena Kováča.

Od stredy nás čaká v Prahe jeden z vrcholov sezóny, súboj o Česko-slovenský, resp. Slovenský pohár. Odohral si už niekoľko zápasov vo Federálnom pohári, teraz ale ide predsa len o oficiálnu akciu, ktorá sa hrá počas plnej sezóny. Ako sa na toto podujatie tešíš a čo od neho očakávaš?

Nielen ja, ale celý náš tím, ako aj realizačný tím, vedenie klubu a fanúšikovia sa tešíme na tento pohár. Určite je to niečo iné, ako bol Federálny pohár, ktorý sa hrá pred sezónou ešte v príprave, kedy sa tímy len dávajú dokopy. Teraz je to v sezóne, ide sa hrať o niečo. Češi aj Slováci budú chcieť ukázať, že ich liga je lepšia. Systém je neúprosný – vyhráš ideš hore, prehráš, hráš len o umiestnenie. Bude to mať ten správny náboj. Máme skúsenosti z Európy, aj zo zápasov proti českým tímom, takže určite dáme do toho maximum a ideme tam skúsiť spraviť dobrý výsledok.

Naším štvrťfinálovým súperom bude BK Redstone Olomoucko. Stihol si už pozrieť nejaké informácie o súperovi?

Poviem pravdu, že zatiaľ mám iba základné informácie. Pravda ale je, že postúpili v kvalifikácii cez Pardubice, keď vyhrali na ich palubovke, čo hovorí samo za seba, že kvalitu určite majú. Vieme o nich, že hoci sú v dolnej polovici tabuľky, teraz sa im celkom darí. Verím, že tréneri nás dobre pripravia, zápas začína 0-0 a na tomto leveli už nie sú slabé tímy.

Od nášho tímu budú na turnaji veľké očakávania nielen zo strany našich fanúšikov, ale aj basketbalového Slovenska. Je už družstvo skúsenejšie, ako povedzme na začiatku sezóny, kedy v Turecku na nás „padla deka“ z dôležitosti zápasu, na ktorý už nebola možná oprava? Sme už lepšie pripravení zvládnuť tento tlak?

Myslím si, že sme teraz skúsenejší a pokojnejší, ako tomu bolo na úvod sezóny v Turecku. Nepripúšťame si tlak z vonku a vnútri v tíme si ho medzi sebou nevytvárame. Každý zápas v sezóne, ktorý sme odohrali sme boli pod tlakom. V lige sme terčom pre každého súpera, každý si chcel na nás vyskočiť, v Európe sme zase boli tí, s ktorými nik nechcel prehrať. Doterajší priebeh sezóny nás psychicky zocelil. Pôjdeme deň po dni za svojím cieľom.

V lige ťaháme šesť zápasovú víťaznú sériu. Je to v tíme cítiť? Nemusíš občas ako kapitán zvýšiť hlas, aby neprišlo až príliš veľké uspokojenie?

Nálada je v kabíne dlhodobo veľmi dobrá. Jasné, že počas dlhej sezóny prídu aj prehry, lebo aj tie patria k športu, ale to nás nejak nezlomí. Sme v kabíne ako malá rodina, rozumieme si. Družstvo je natoľko skúsené, že každý z nás vie, kvôli čomu do Prahy ideme. Odohráme za tri dni tri náročné zápasy a budeme v nich chcieť predviesť našu najlepšiu hru.

Snívaš o finále proti Nymburku? Respektíve s čím budeš na konci turnaja spokojný?

Dopredu je to veľmi ťažké povedať. Mám veľký rešpekt, lebo všetky tímy, ktoré sa proti nám postavia majú vysokú kvalitu. Tri ťažké zápasy za tri dni, stať sa môže všetko. Chceme vyhrať Slovenský pohár a všetko navyše bude super. Teraz ale ešte nemyslíme na piatok, potrebujeme zvládnuť stredajší duel a ideme deň po dni.

Hneď po turnaji odchádzaš z Prahy do Luxemburska, kde si budeš plniť reprezentačné povinnosti. Aký program ťa tam čaká?

Bude toho veru dosť. Po troch dňoch v Prahe cestujeme s reprezentáciou Luxemburska na predkvalifikačný duel do Rumunska. Následne nás čaká domáci duel. Myslím si, že ako reprezentácia sme za posledné roky spravili krok vpred proti takýmto súperom sme však stále v pozícii outsidera. Na reprezentáciu ale budem myslieť až po Prahe.

Hoci termín turnaja v Prahe je viac ako nešťastný, do českej metropoly sa chystá početná skupina fanúšikov Patriotov. Môže to byť dôležitý element pre úspešné ťaženie nášho tímu?

Počuli sme o tom a družstvo sa na to teší. Myslím si, že v tomto máme najlepších fanúšikov na Slovensku. Bolo to neuveriteľné aj v Turecku, koľko ich tam prišlo v žltých farbách a povzbudzovali nás. Nie je to bežné, cestovať s tímom takéto vzdialenosti ešte k tomu cez pracovný týždeň, preto sme im za to vďační a spravíme všetko, čo bude v našich silách, aby sme im tú podporu vrátili výsledkami a hrou na palubovke.

Oficiálny web basketbalového klubu

Patrioti Levice